петак, 9. новембар 2012.

Manic



Familija: Gadidae
Rod: Lota
Latinski naziv: Lota lota
Lokalni nazivi: zabar
Maksimalna težina: 30kg
Maksimalna duzina: 1,5m
Lovna mera: 20cm
Lovostaj: nema zabrane lova
Opis i gradja: Manic je jedina slatkovodna vrsta bakalara.Veoma je izduzenog tela, i kada je mali njime potseca na jegulju, a kako raste malo se siri i vise potseca na soma. Glava mu je nesto zasiljenija nego kod soma, i ima samo jedan brk, na sredini donje vilice. Ledjno peraje je dugo i proteze se skroz do repnog koje je  malo i polukruznog je oblika. Analno peraje je kao kod soma, veoma izduzeno i takodje seze skroz do repnog peraja. Boja tela mu je prosarana, kao kod soma, sa tim sto je od njega dosta svetliji. Koza mu je prekrivena debelim slojem sluzi, dok krljust nema. Telo mu sadrzi veoma malo kostiju. Kod nas raste malo jer se hrani iskljucivo u zimskim mesecima, pa retko dostize vise od 2 do 3kg. U hladnim jezerima skandinavije, rusije i severne amerike, dostize neverovatne velicine, neki primerci cak i do 30kg.
Razmnozavanje: Mrest manica nije dovoljno proucen, i o njemu se malo zna. Manic je izuzetno plodna riba, i zenka moze da polozi i do 5.000.000 jajasaca ikre. Jaja su veoma sitna, i precnika su oko 1 mm. I pored velike plodnosti, kod nas mali broj mladih manica prezivi prvu godinu, jer treba da prezive letnji san od gotovo 8 meseci. Mresti se na dubokim mestima sa pescanim dnom, gde lepi jajasca za podlogu. Mresti se krajem novembra i pocetkom decembra.


Navike, stanište, rasprostranjenost: Naseljava skoro sve vode crnomorskog sliva. Manic spada u porodicu bakalara koji su najzastupljeniji u severnim morima a naseljavaju i reke i jezera od Skandinavije do Japana, kod nas je jedina vrsta slatkovodnog bakalara. Zbog svog porekla, preferira hladne vode veoma bogate kiseonikom, pa je kod nas veci deo godine neaktivan. Prakticno se aktivira kada temperatura vode padne ispod 10 stepeni, i sto je hladnije to je aktivniji. Manic je tipicna riba dna, sto mu se vidi i po obliku tela. Grabljivica je, i strvinar i aktivan je iskljucivo nocu, pa se tada i hrani. Zbog nedostatka hrane u zimskim uslovima, ne bira sta jede, pa ce tako nastradati sve sto mu se nadje u blizini.

Нема коментара:

Постави коментар