недеља, 7. октобар 2012.

Pes


Familija: Cottidae
Rod: Cottus
Latinski naziv: Cottus gobio
Lokalni nazivi: glavoc
Maksimalna težina: 250g
Maksimalna duzina: 20cm
Lovna mera: nema lovne mere
Lovostaj: nema zabrane lova
Opis i gradja:Pes je riba koja ne raste puno, najcesce je dugacak do 10cm, ali u izuzetnim situacijama dostize cak i do 20 cm. Telo mu je golo i valjkasto, prekriveno slojem sluzi. Ima veliku i spljoštenu glavu sa tupom njuškom i širokim ustima. Telo mu svetlo braon, do nijansi zuckaste boje sa pegama koje su tamno braon. Trbuh mu je sivo-bele boje. Grudna peraja su mu velika i lepezasta, ledjno je dvodelno, od koga je prvi deo bodljikav. Trbušna peraja nikad ne dosezu do analnog otvora. Po izgledu dosta podseca na manica, sa izuzetkom glave koja nije prijatnog izgleda.
Razmnozavanje:Pes se mresti samim pocetkom proleca, nekad cak i u februaru, a cesce u martu, aprilu i maju, kada zenka polozi relaticno malo jajašaca ikre, koja se lepi na podvodno kamenje. Embrion se u jajnim opnama razvija 2-3 nedelje i za to vreme ih muzjak cuva. Jaja su velika, u dijametru imaju 2 do 2,5 mm. Pastrmka mu cesto unistava ikru i mladj.
Navike, stanište, rasprostranjenost: Pes zivi u planinskim tekucim vodama, ali i u velikim ravnicarskim rekama. U našoj zemlji zivi u sva tri recna sliva, pocev od najnizih delova pa sve do regiona pastrmke, na kamenitoj podlozi. Danju se krije pod kamenjem i hranu uzima samo ako mu je u neposrednoj blizini, a u lov izlazi nocu, i tada je spreman da se pomuci za poneki zalogaj. Izuzetno je halapljiv i jede sve sto je zivotinjskog porekla. Ne retko se desava da uzme mrtvu ribicu blizu sopstvene velicine.